Ένα 18μηνο ταξίδι στην εργασία των ονείρων σας

Από το εργαστήριο στη Linde: Ο πτυχιούχος χημικός Camillo Falco αναζητούσε το επόμενο βήμα στη σταδιοδρομία του όταν έμαθε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πτυχιούχων της Linde. Τον περίμεναν μήνες απαιτητικής δουλειάς, αλλά και η θέση των ονείρων του. Ολοκληρώσατε τις σπουδές σας. Ήρθε η στιγμή να κάνετε το πρώτο επαγγελματικό βήμα. Νομίζετε ότι ξέρετε τι θέλετε να κάνετε αλλά ξαφνικά συνειδητοποιείτε το εξής: μπροστά σας ανοίγονται δυνατότητες και ευκαιρίες που μπορεί να φαντάζουν τρομακτικές. Η ιδανική εικόνα συναντά την πραγματικότητα. Αρχίζετε να αναρωτιέστε: Τι να αναζητήσω; Έναν καλό μισθό; Ενδιαφέρον αντικείμενο; Ή μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή;

Για τον Camillo Falco, όλα τα παραπάνω αποτελούσαν εξίσου σημαντικές προϋποθέσεις. Ωστόσο, το ισχυρό κίνητρο για τον νέο χημικό με τον μεταπτυχιακό τίτλο ήταν διαφορετικό: «Ήθελα να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου σε κάτι που έχει αξία», λέει ο Camillo. Έτσι, με κίνητρο να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο μέσω της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, ο Camillo έκανε αίτηση στον όμιλο Linde – και πέρασε με επιτυχία.

Το πάθος του Camillo Falco για τη βιώσιμη ενέργεια είχε ουσιαστικά ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ο ιταλικής καταγωγής ερευνητής ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο ινστιτούτο κολλοειδών και διεπαφών Μαξ Πλανκ στο Πότσνταμ με κύριο αντικείμενο της εργασίας του την υδροθερμική εξανθράκωση βιομάζας για ενεργειακές εφαρμογές. «Το θέμα μου ήταν συναρπαστικό», λέει ο Camillo. Ωστόσο, δεν φανταζόταν πώς ακριβώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη. Ο Camillo αφιέρωσε τον χρόνο του στη δημοσίευση της επόμενης ερευνητικής εργασίας του, αλλά δεν ήταν κάτι που τον ικανοποιούσε: «Ήθελα να συμβάλλω ώστε να εφαρμοστούν οι βιώσιμες τεχνολογίες στην αγορά.

Ο Camillo άρχισε να αναζητάει άλλες επιλογές. Έτσι, οδηγήθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πτυχιούχων της Linde. Το 18μηνο πρόγραμμα αποσκοπεί να προετοιμάσει φιλόδοξους νέους εργαζόμενους για διευθυντικές θέσεις στην εταιρεία. Όσο περισσότερο ενημερωνόταν για τη Linde, τόσο περισσότερο ενθουσιαζόταν με το τμήμα καθαρής τεχνολογίας της εταιρείας – και φανταζόταν να αξιοποιεί τις πλούσιες γνώσεις του για καλό σκοπό. Η Linde αναπτύσσει βιώσιμες λύσεις για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη μείωση εκπομπών CO2 – κάτι με το οποίο ήταν πολύ εξοικειωμένος ο Camillo. Και πολύ σύντομα είχε την ευκαιρία να αποδείξει τις γνώσεις του. Τους πρώτους έξι μήνες της εκπαίδευσής του, ο Camillo συνεργαζόταν με μια ομάδα που είχε ως αντικείμενο την χωρίς εκπομπές παραγωγή υδρογόνου από υδρογονάνθρακες. «Μέχρι τότε, οι γνώσεις μου ήταν μάλλον περιορισμένες στην επιστημονική έρευνα. Αλλά στη Linde, είδα από πρώτο χέρι πώς μια επιχειρηματική πρόταση γεννιέται από νέες χημικές διεργασίες – και πώς ύστερα υλοποιείται σε πραγματικό έργο.» Διψασμένος για γνώση και αποφασισμένος να αξιοποιήσει την εμπειρία όσο το δυνατόν περισσότερο, ο Camillo ανέδειξε τη διερευνητική του διάθεση: «Βομβάρδιζα τους συναδέλφους μου με ερωτήσεις!» παραδέχεται.

Παρόλο που η καθαρή τεχνολογία τον ενθουσίαζε και βρισκόταν σε ένα «γνώριμο» για αυτόν πεδίο, ο Camillo Falco χρειάστηκε να απομακρυνθεί από την πεπατημένη στη διάρκεια του ευρωπαϊκού προγράμματος πτυχιούχων. Οι πτυχιούχοι μετακινούνται τρεις φορές μέσα στο πρόγραμμα. Αυτές οι μετακινήσεις είχαν μεγάλη αξία για τον Camillo: «Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω και άλλους τομείς της μεγάλης αυτής εταιρείας.» Η δεύτερη θέση που ανέλαβε ήταν στη LiGaPro, μια θυγατρική του ομίλου Linde Group στη Γερμανία, η οποία αναλαμβάνει το έργο της επιχειρησιακής λειτουργίας της τεχνολογίας παραγωγής αερίων. Εκεί ο Camillo βρήκε αυτό που έψαχνε: «Στη λειτουργία ενός εργοστασίου ανακύπτουν απρόσμενα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Αυτό σημαίνει νέες προκλήσεις καθημερινά.» Ο Camillo έμεινε πολύ ικανοποιημένος από την εκεί απασχόλησή του και επέστρεψε αργότερα για να εργαστεί ξανά στην περιοχή.

Ύστερα από δύο τοποθετήσεις στη Γερμανία, η τελευταία θέση του Camillo τον οδήγησε πίσω στην Ιταλία. Η θέση που ανέλαβε ήταν σε εργοστάσιο πλήρωσης κυλίνδρων στο Αρλούνο, κοντά στο Μιλάνο, εκεί όπου ανακάλυψε μια εντελώς νέα πτυχή της Linde. Ήρθε σε επαφή με τις καθημερινές οργανωτικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η επιχείρηση: «Είχα υποτιμήσει τις απαιτήσεις. Εκεί, μπόρεσα να δω με κάθε λεπτομέρεια τη διαχείριση όλων των πραγματικών επιχειρησιακών λειτουργιών."

Ωστόσο, ο Camillo δεν αναπολεί μόνο την πρακτική εμπειρία. Εξίσου πλούσια ήταν για εκείνον και η καθοδήγηση που είχε από τον μέντορά του. Κάθε εκπαιδευόμενος έχει δίπλα του ένα έμπειρο στέλεχος από την ανώτερη διοίκηση που λειτουργεί ως μέντοράς του στη διάρκεια του προγράμματος. «Η Linde είναι τόσο αχανής εταιρεία που είναι δύσκολο να προσανατολιστείς στην αρχή», λέει ο Camillo. «Χαίρομαι που ο μέντοράς μου αφιέρωσε χρόνο για να με βοηθήσει να καταλάβω πώς πρέπει να κινούμαι.» Οι δυο τους, μάλιστα, εξακολουθούν να έχουν επαφή ακόμη και σήμερα – και όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο. Η φύση της συνεργασίας τους ήταν τέτοια που οδήγησε με φυσικό τρόπο στην ανάπτυξη μιας προσωπικής φιλίας: «Βρισκόμαστε συχνά. Και συζητάμε για τα πάντα, όχι μόνο για τη δουλειά μας!"

Όσο για το καλύτερο σημείο του προγράμματος; Για τον Camillo ήρθε στο τέλος – όταν άφησε τους 18 δύσκολους μήνες πίσω του. Και ήρθε με τη μορφή μιας λαμπρής, τελικής παρουσίασης που έκανε από κοινού μαζί με άλλους 15 πτυχιούχους που συμμετείχαν από όλη την Ευρώπη. Στο κοινό βρέθηκαν οι μέντορες και τα ηγετικά στελέχη και οι πτυχιούχοι παρουσίασαν τις εμπειρίες τους με τίτλο «Μία Linde». Μοιράστηκαν τις εμπειρίες του προγράμματος μέσω παιχνιδιών, με συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και διαδραστικές διαλέξεις. «Οι μέντορες και οι διευθυντές μας επένδυσαν χρόνο, χρήματα και πόρους σε εμάς. Αισθάνθηκα πολύ περήφανος βλέποντας πόσο ικανοποιημένοι ήταν», θυμάται ο Camillo.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος πτυχιούχων, ο Camillo ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός διεργασιών στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Linde στη LiGaPro και σήμερα ζει με τη σύζυγο και το παιδί του στο Μόναχο. Νιώθει πολύ γεμάτος στην επαγγελματική του ζωή και είναι βέβαιος ότι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ήταν η σωστή επιλογή. Εκτός αυτού, κατόρθωσε να έχει ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή του και να έχει χρόνο για την οικογένεια που μόλις ξεκίνησε: «Ο δύο ετών γιος μου καταναλώνει πολύ από την ενέργειά μου», λέει γελώντας.

Ο Camillo εξακολουθεί να έχει φιλόδοξα σχέδια για τη δουλειά του. Μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η Linde για να προβλέπει την κατανάλωση ενέργειας των μονάδων διαχωρισμού αέρα: κάτι που αποτελεί ιδανικό συνδυασμό των γνώσεών του και της επιθυμίας του να τις δει στην πράξη. Αυτό ακριβώς ήταν και το αρχικό του όραμα: «Είμαι περήφανος κάθε μέρα για τη δουλειά που κάνω, καθώς έχει πραγματικό αντίκτυπο."

Από το εργαστήριο στο Linde: Καθώς ο πτυχιούχος της χημείας Camillo Falco σκέφτεται να στραφεί για την επόμενη πρόκλησή του, βρήκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Linde. Απρόσεκτοι μήνες βρισκόταν μπροστά του. Αλλά και η δουλειά των ονείρων του.